BABA A POCAKBAN, HURRÁ UTAZUNK

28

márc

BABA A POCAKBAN, HURRÁ UTAZUNK


Mostanra a szállodák és utazásszervezők felfedezték, hogy megnőtt az igény arra, hogy mielőtt még a trónörökös kibújik a nagyvilág elé, papa és mama utoljára együtt tölthessen pár napot egy kellemes, pihentető utazás keretében. Még egyszer útra kelni a baby rutin nélkül. (pelus, kaja, cumisüveg, krémek, altatás, babakocsi, stb.) Pihenj rá a csodára 
Jön a bab, jön az új élet. Nagymamáink mondása volt, hogy „akinek nincs gyermeke, annak nincs igazi bánata, de igazi öröme sem!”
Várandósan egyrészt jobban vigyázol magadra, lelassul körülötted az élet és a pocak növekedés köt le. Add át magad ennek az érzésnek. Ne most fedezd fel a hátizsákos hegymászás élményét és ne most próbáld ki a szabad esést. „easy baby”, válassz olyan utat, ami rólatok szól, életed párjával. Csendes nyugis, kényeztető utazást.

Ha eddig is szerettetek utazni, és az orvosod szerint teljesen egészséges a terhességed, akkor nincs okotok lemondani erről az élményről!
Ajánlott időszak az utazásra: A terhesség második trimesztere (13-28-ig hétig) a legkényelmesebb és legbiztonságosabb: jó esetben már túl vagy az örökös álmosságon és a reggeli rosszulléteken, nagyjából visszakaptad az energiádat és még nem akadályoz a hatalmas pocak a mozgásban.
Repülés: A légitársaságok többsége a 36. hétig enged repülőre ülni normál és 32. hétig ikerterhesség esetén, azonban a 28. hét után a legtöbb légitársaság angol nyelvű orvosi igazolást kér a kezelőorvosodtól, amely a szülés várható időpontját is rögzíti, illetve igazolja, hogy nincs orvosi akadálya az utazásnak.
Bármikor a várandósság alatt, érdemes magaddal vinni ezt a dokumentumot, ill. a kiskönyved másolatát, hogy ha bármi váratlan dolog miatt szükség lenne rá az úticélon, rendelkezésre álljon.  A repülés alatt enyhén nő a trombózisveszély mindenki számára, ez kicsit nagyobb akkor, ha várandósan utazol: javasoljuk, hogy szerezz be véráramlást stimuláló zoknit a repüléshez. Ezen kívül igyál sok folyadékot, és gyakran sétálgass, mozogj a repülés alatt.
Biztosítás: A biztosítótársaság a 28. terhességi hétig nyújt fedezetet normál terhesség esetén, ez azonban kevesebb, amennyiben ikrekkel vagy várandós. Mindenképpen egyeztetni kell az utasbiztosítást nyújtó szolgáltatóval foglalás előtt (bár ezt mi már megtettük)  és minél magasabb fedezetű biztosítást kötni! Ne felejtsd el megnézni az apróbetűs részt! Az útlemondási biztosítás (storno) nem érvényesíthető a terhességből vagy annak szövődményeiből eredő utazásképtelenség esetén!

Egészség: A várandósság egy kiszámíthatatlan állapot, de nem betegség! Ha egészséges a mama és a baba is, és mindent elkövetsz, hogy ez így is maradjon, nem kell karanténba zárnod magad!  Az oltások ellenjavalltak terhesség alatt, csak kifejezett orvosi javaslatra adható be. 

Szállás, szolgáltatások, programok: Olyan hotelt válassz, ahol több olyan program vár rád, ami külön várandósokra specializált, képzett masszőrök, gourmet étkezések vagy akár szülésfelkészítés és kismama jóga is szerepel a választékban. Olyan programokat válasszatok, amit egy totyogó kisemberrel már nehezen tehettek meg. Romantikus vacsorák, csendes séták kettesben, színházi előadás, kellemes hajókázás a folyón hallgatva a csendet. 

Étkezések, italok: A várandósság alatt egyébként is korlátozott, mi az, amit ajánlott és amit nem fogyasztani, ez azonban messze nem olyan sok és nehezen betartandó szabály, mint gondolnád! Pasztörizált tejkészítmény, semmi nyers hús, és kagyló, rák, és persze semmi alkohol. Csak palackozott vizet inni, ételt csak forrón elfogadni, csak nagyon megbízható helyen salátázni, gyümölcsből azokat válaszd, amiknek a héját nem fogyasztod, vagy hámozd meg fogyasztás előtt. Kerülni kell még a jeget az italban (készülhet csapvízből). A fenti szabályok tarthatóbbak, ha jó minőségű szállodát választatok, lehetőleg magasabb ellátási kategóriában (félpanzió, all inclusive).

Öltözködés: Fő szabály a kényelem! Persze, csinos szeretnél lenni kismamaként, de válassz speciálisan kismamáknak kialakított ruhadarabokat, ha ülve sem szorít sehol, az a jó. 
Amikor megérkezik a várva várt kis csoda: a púderillatú kisember, azért lesz pár álmatlan éjszakánk és lesznek durci kis pillanatok életünk szerelmével, hogy „már megint fáradt vagy”.
Na ekkor jó lesz vissza emlékezni együtt erre az utazásra!