EU KÁRTYA NYARALÁSHOZ IS

28

márc

EU KÁRTYA NYARALÁSHOZ IS  
A nyaralási szezon közeledtével az utazni vágyók körében kívánja népszerűsíteni az Európai Egészségbiztosítási kártyát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A kártyát minden érvényes TAJ kártyával rendelkező magyar állampolgár ingyenesen igényelheti. Segítségével pedig 31 országban, köztük Horvátországban is igénybe vehetők egészségügyi ellátások a magyar egészségbiztosítás terhére. A júniustól kezdődő nyaralási szezonban több százezer család utazik el külföldre, hogy az év közbeni fáradalmakat kipihenje. Horvátország sikere évek óta töretlen, még mindig a legnépszerűbb külföldi úti célnak számít a magyarok körében. Kevesen tudják, hogy egy, a két ország közötti egyezménynek, illetve Horvátország 2013. július 1-jei EU-csatlakozásának köszönhetően a magyar egészségbiztosítás terhére déli szomszédunknál is ellátnak minket az orvosilag szükséges esetekben, mindössze az EU kártyát kell kiváltani hozzá utazás előtt. Fontos tudnunk, hogy a szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a kártyával közvetlenül az adott tagállam társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni, ahol az adott tagállam állampolgárát is megillető egyenlő elbánás elve alapján jár az ellátás. Az EU kártya nem használható fel akkor, ha a biztosított kifejezetten valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazik másik tagállamba. Az EU kártyát bármely megyei egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél lehet ingyenesen igényelni, a kiváltástól számítva pedig 36 hónapig érvényes.
További információk a www.oep.hu oldalon találhatók.
Útlevél, biztosítás, oltás - hasznos infók nyaraláshoz: Hova utazhatunk személyivel és hova kell az útlevél? Milyen biztosítást érdemes kötni? Szükséges-e valahova védőoltás? A külföldi utazással kapcsolatban sok dolog egyszerűsödött hazánk uniós tagságának köszönhetően, mégis van néhány dolog, amire nem árt az utazás előtt felkészülni.
Okmányok: Kezdjük az úti okmányoknál. Az EU nagy részén belül szabadon utazhatunk. A Schengeni megállapodás alapján a legtöbb EU-s tagország esetén nincs belső határellenőrzés. A tagországok közül nem tagja a schengeni rendszernek Bulgária, Ciprus, az Egyesült Királyság, Írország és Románia. Itt a határellenőrzés miatt érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra van szükség a ki- és beutazáshoz, úgyszintén ezekre van szükség az EU külső határain történő ki- és belépéshez.

Az útlevél nem lesz elég a nyaraláshoz!
A nyár közeledtével egyre több kisgyermekes család tervezi külföldi utazását, azonban sokszor hajlamosak megfeledkezni arról, hogy bizony a porontyoknak is szükségük lesz okmányokra az utazáshoz. Milyen papírokra van szüksége egy pici babának ha más uniós tagállamba utazunk? Mi a teendő, ha csak az egyik szülővel utazik a gyermek? Bizony sok kellemetlenséget spórolhatunk meg magunknak, ha utazás előtt gondoskodunk arról, hogy ne csak a felnőttek, de a gyerekek papírjai is rendben legyenek. Ne feledjük, még akkor is szükséges érvényes úti okmány a gyerekeknek, ha csak Ausztriába ugrunk át autóval. 

Útlevél vagy személyi? Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása napjától (2004. május 1.) a közösségi jog alapján a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, így utazhatnak személyazonosító igazolvánnyal az Európai Gazdasági Térség* (EU tagállamok + Norvégia, Liechtenstein, Izland) tagállamaiba, és Svájcba. 2009. június 28-ától a 14 éven aluli kiskorúak számára is igényelhető személyazonosító igazolvány, így európai utazásaikhoz a kiskorúak számára sem feltétlenül szükséges kiváltani az útlevelet. A kiskorúak számára kiadandó személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos eljárásrendről bővebb információ található a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala honlapján. Az első személyi igazolvány 14 éves kor alatt ingyenesen kiváltható, míg az útlevélnek fix díjszabása van. Ennek értelmében, ha egy gyermek rendelkezik érvényes személyazonosító igazolvánnyal, annak birtokában is utazhat az unió és az EGT tagállamaiba is.
Mi kellhet még? Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy amennyiben egy kiskorú csak az egyik szülővel vagy szülő nélkül utazik, javasolt ún. hozzájáruló nyilatkozatot is elkészíteni a problémák elkerülése végett. Ajánlatos a kiskorúnak, vagy a vele utazó személynek magával vinnie a szülő, vagy szülők magyarul és a meglátogatni szándékozott (és a tranzit) ország nyelvén készült (vagy fordítással ellátott) hozzájáruló nyilatkozatát a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához. Hivatalos fordítás nem szükséges. A szülői hozzájárulási nyilatkozat kiállításához nincs egységes uniós formanyomtatvány. A nyilatkozatban érdemes feltüntetni a kiskorú, a kísérő és a szülő adatait, a kiskorú úti okmányának számát, a külföldi tartózkodás célját, a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény adatait, elérhetőségét.

*Az Európai Gazdasági Térség tagállamai a következők: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

notifications_active

Hírlevél

Értesüljön a legfrissebb akciókról, iratkozzon fel hírlevelünkre!