CSALÁDI NYARALÁS TERVEZÉSE

31

júl

Sok család már a nyári utazást tervezgeti. Ám, hogy valóban felhőtlenül sikerüljön a nyaralás, nem árt néhány dolgot előre végiggondolni. 

Mire is kérdezzünk rá az utazási irodánál: Számos iroda nem a saját útjait, hanem a nagyobb irodákét árusítja. Ezért mindenekelőtt tisztázzuk, melyik utazási iroda utaztat ténylegesen minket, mi a nyilvántartási száma, telefonszáma, címe. Tájékozódjunk még a szerződéskötés előtt az útvonalról, az indulás helyéről és idejéről, az útközbeni megállásokról. Pontosítsuk, hogy mit jelent a „luxusbusz”, mi történik, ha véletlenül lekésünk egy csatlakozást, netán elromlik a buszunk stb. Tudakoljuk meg, hogy a mi szállásunk olyan lesz-e, mint az utazási katalógusban található szálloda. Ne vegyünk zsákbamacskát, a magára valamit is adó utazási irodának nemcsak a katalógusban szereplő szálláshelyről van fotója, hanem azokról a szállodákról, apartmanokról is, amelyeket árul.
Ha mégsem azt kaptuk, amire számítottunk: Utazás közbeni lényeges panaszainkat azonnal dokumentáljuk, fotózzuk, írjuk le, írassuk alá az idegenvezetővel, utastársainkkal, tegyük el a bizonyító számlákat stb. Reklamációnknál mindez döntő lehet, akár az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülethez, akár a fogyasztóvédelmi felügyelőségekhez vagy a békéltető testületekhez fordulunk utóbb.
Tudjuk meg, lesznek-e szükséges vagy éppen kötelező, de az utazási díjban nem szereplő egyéb kiadásaink. Mennyibe kerül például a reptéri illeték, a fakultatív program, a múzeumi belépő, a strand használata, az ágynemű bérlése, az apartman takarítása?

Bankkártya vagy készpénz: A legkevésbé gazdaságos megoldás általában az, ha valaki külföldön vesz fel pénzt bankautomatából. Ez esetben a bankok legtöbbször a felvett összeg egy-másfél százalékát és egy fix összegű díjat is felszámítanak. Ügyelni kell arra, hogy a bankkártyán meghatározott limitek külföldön is élnek. Ezért ha az ügyfél azt kérte, hogy egy nap alatt legfeljebb ötvenezer forintot lehessen a bankkártyájával felvenni, akkor a külföldi automata is csak ennek megfelelő összegű valutát adhat ki. A legolcsóbb megoldás bankkártyával fizetni. A pénzintézetek ugyanis ezért, csakúgy mint belföldön, nem számolnak fel plusz díjat. Sőt, az ilyenkor használatos devizaárfolyam kedvezőbb, mint a valutaárfolyam (előbbit a kártyás tranzakciók elszámolására használják, utóbbit készpénz átváltásakor). A kisebb nyaralófalvakban, magánszállásokon, piacokon, sarki pékségben ellenben azonban aligha fogadják el a kártyát. Ezért mindenképp ajánlott készpénzt is vinni az utazásra.


Váltsunk pénzt: Ezt célszerű itthon megtenni. Nem érdemes az első pénzváltót megrohanni, hanem meg kell keresni a legkedvezőbb árfolyamot kínáló helyet. Emellett tanácsos mindig az úti célul kiszemelt ország fizetőeszközét venni. Különben a turistán kétszer keresnek a pénzváltók, egyszer, amikor a forintját euróra vagy dollárra váltja, egyszer pedig, amikor azt az adott ország valutájára. Ha azonban ez utóbit nehéz itthon beszerezni, akkor nem marad más hátra, eurót vagy dollárt kell itthon váltani, s azt kell a nyaralóhelyen átváltani a helyi valutára. A kinti pénzváltásnál a kiszemelt helyen meg kell kérdezni a pontos feltételeket, mert gyakorta előfordul, hogy az öles betűkkel kiírt, csábítóan alacsony árfolyam csak bizonyos mennyiségű valuta beváltása esetén érvényes. Ma már szinte minden pénzváltó azt hirdeti „no commission” felirattal, hogy nem alkalmaz jutalékot. Érdemes azonban tisztázni, hogy mit értenek jutalék alatt. Lehet ugyanis, hogy más jogcímen számolnak fel díjat a pénzváltásért.

Gyógyszert tegyünk a csomagunkba: Vannak gyógyszerek, amelyeket mindenki becsomagol,ilyen a láz- és fájdalomcsillapító, megfázás elleni szer. Jó, ha ezeken kívül van nálunk ragtapasz, sebkenőcs vagy sebhintőpor, fertőtlenítő szappan, égés, leégés elleni készítmény, naptej, lázmérő, steril vatta és a háziorvos által felírt, rendszeresen szedett gyógyszer. Fontos lehet a hatékony hasmenés elleni szer is. Erre kevesen gondolnak, pedig a hasmenés a nyaralni indulók 20-50 százalékát fenyegeti.

Néhány jó tanács: 
1. Ügyeljünk a tisztaságra, minél gyakrabban mossunk kezet! 
2. Ne igyunk csapvizet, csak palackozottat, és szénsavas üdítőt vagy felforralt italokat! 
3. Ne tegyünk az italunkba jégkockát, az is készülhetett fertőzött vízből! 
4. Ha lehet, tartózkodjunk a tejtermékek fogyasztásától! 
5. Se ételt, se italt ne vásároljunk utcai árusoktól, válasszuk inkább a biztonságosabb éttermeket, üzleteket! 
6. Elsősorban frissen sült vagy alaposan megfőtt ételeket fogyasszunk, ne együnk félig főtt vagy nyers húst, halat, kagylót! 
7. Óvakodjunk a nyers zöldségeket is tartalmazó salátáktól! 
8. Semmiképpen se együnk hámozatlan gyümölcsöt! 

Nyugodt, kellemes utazást kívánunk...
notifications_active

Hírlevél

Értesüljön a legfrissebb akciókról, iratkozzon fel hírlevelünkre!