ONLINE FOGLALÁS VS. UTAZÁSI IRODA

05

nov

ONLINE FOGLALÁS VS. UTAZÁSI IRODA 

Kezdjük egy kis párbeszéddel...

Bloggoló: „Online okosba foglalunk, mert az irodák lehúznak” - Én tudom, hogy kell!
Íroda: „Nem húznak le, mi biztos, hogy nem. Szolgáltatunk, dolgozunk, hogy jól és biztonságban nyaralj.” 

Neked való az online foglalási oldal: 

  • ha valamit elhatározol, azonnal a végére jársz, minden részletét kikutatod az apró betűből.
  • bízol az online fizetési rendszerekben,
  • nem ijedsz meg, ha helyszínen intézkedned kell valami miatt idegen nyelven,
  • van időd minden részletet kidolgozni, hogy az utazás alatt minél kevesebb meglepetés érjen,
  • váratlan helyzetekben is feltalálod magad, és a felmerülő problémákat orvosolni tudod önállóan. 


Nem neked való az online foglalási oldal, ha: 

  • nem bízol az online fizetési rendszerekben, nem akarsz bankkártyát használni,
  • nem vagy magabiztos internet felhasználó
  • szükséged van a személyes kapcsolatra, mert a kérdéseidre élő embertől szeretnél választ kapni,
  • igényled a szakmai háttér által nyújtott biztonságot (mert a villanyt sem a sarki fűszeres szereli a lakásodban)
  • nincs arra időd / kedved, hogy átbogarászd egy ismeretlen földrész ismeretlen szállodáit
  • charteres úti célra keresel ajánlatot, mert utálod, hogy a nyaralás átszállásból áll a repülőtereken várakozva.
  • idegenvezetést, helyi asszisztenciát szeretnél az úti célon, olyan nyelven, ami az anyanyelved. 

Mindenkinek megvannak az igényei, egyrészről nagyon fontos, hogy az utazás olyan legyen, mint amit megálmodtál. Sokan csak azt tartják szem előtt, hogy mi a legolcsóbb. Az online keresőlapok, összehasonlító oldalak egy gombnyomásra eléd varázsolják a legolcsóbb ajánlatokat. Sokan meg sem nézik, hogy milyen távolságra van a tengerpart, a városközpont, vagy, hogy hány strand van a közelben. Olcsó, akkor foglalom! A tapasztalt utazásszervezők, sőt az okos utazók is tudják, hogy érdemes kicsit rugalmasra hagyni a kereteket mind időben, mind pénzben, mind elvárásban. Így adunk magunknak esélyt arra, hogy az utazás, pihenés legyen saját igényeink szerint. 


Van az a jó magyar kifejezés, hogy „ÁR – ÉRTÉK ARÁNY”. 


Olcsón foglaltál? De átszálltál háromszor és összesen utaztál 36 órát, az érkezésednél nem várt senki, nem volt ott a lebeszélt taxis. Beszálltál egy helyi taxiba és a költőpénzed felét el is költötted. Majd megérkeztél az online foglalt szállodához, ahol a recepción kiderült, hogy ugyan a kártyádat beterhelték, de a szobád eladták másnak. Ha tapasztalt net felhasználó vagy, és egyben tapasztalt utazó, valamint bankkártyád is van, és jól beszélsz, legalább egy idegen nyelvet akkor nem tagadjuk, hogy ezt a helyzetet jól megoldhatod és kihozhatod a legjobbat magadból. 


De ha hiányzik egy láncszem a fenti gondolatsorból, akkor biztonságosabban és kényelmesebben pihensz, ha irodával utazol.
Az irodában mindig elérsz valakit, ha kérdésed van, a telepített idegenvezető pedig készséggel áll 24h-ban rendelkezésedre, ha helyben lenne szükséged segítségre. 

Hiába baromi jó az ár, ha a szálloda a leghátsó szobába tesz, és rád se hederítenek a recepciónál, miközben a német turistákkal bazsalyognak. 

Mi „utazási irodások”, azt nem érjük, hogyan mernek az „okos” utasok, gyanúsan olcsó utat befizetni. Vagy nem található az oldal tulajdonosa, mire indul az út és veszett pénz és idő, vagy helyben kell kiegészítened az árat, mert az apró betű nagyon apró volt és nem olvastad el a lényeget. Nincs hova menned reklamálni, kártérítést kérni. Ha csak az olcsó árat nézed, akkor ne legyenek elvárásaid. Ha biztonságos nyaralásra vágysz, jó ár-érték arány alapján, akkor szívesen segítünk. A szállásokat illetően első kézből származó tájékoztatást tudunk adni, hiszen jártunk a helyszínen és láttuk a szállodákat és apartmanokat. A kevéssé előnyös jellemzőket is a rendelkezésedre bocsátjuk, amit a kereső oldalak nem mindig említenek meg és csak a helyszínen szembesülsz azzal, hogy a szállodai szobád a kukákra néz vagy a legközelebbi kisbolt 10 perc járásra található. 

Fogalomtár

Block-seat: az utazási vállalkozás által menetrend szerinti vagy nem menetrend szerinti repülőjáratokon garantáltan, előre lekötött, le nem mondható ülőhely. (Turizmus Panoráma X. évf. 9. szám)  

Charter: az utazási vállalkozás által szerződésben lekötött nem menetrend szerinti, azaz különjárati repülőgép bérlése. (Turizmus Panoráma X. évf. 4. szám)  

Online utazási iroda: olyan utazási vállalkozás, amely a turisztikai termékek értékesítését kizárólag az internet online-szolgáltatásainak kommunikációs és elosztási rendszerein keresztül végzi.  (Freyer, W. – Pompl, W. 2008)  

Utazási csomag/csomagtúra (package tour): az a szolgáltatás, amely a személyszállítás, szállás és egyéb turisztikai szolgáltatások közül legalább kettőnek az előre meghatározott együttese, feltéve, hogy a kínált ár valamennyi szolgáltatás teljes ellenértékét együttesen tartalmazza és a szolgáltatás 24 óránál hosszabb időszakot érint vagy éjszakai szállást is tartalmaz. ( Molnár G. 2008.)  

Utazásközvetítő (travel agent): az, aki az utazási szerződést a belföldi utazásszervező megbízottjaként, illetve a külföldi utazásszervező bizományosaként köti meg. Az utazásközvetítők más utazási iroda vagy túraszervező szolgáltatásait illetve csomagtúráit árulják jutalék fejében (8-12%). Az ügynökségnek az az érdeke, hogy minél több túraszervező, nagykereskedő termékét árusítsa, mert annál több vevő igényét tudja kielégíteni, tehát annál nagyobb forgalmat tud kielégíteni. Az utazási ügynök kiskereskedelmi tevékenységet folytat, ami egyéb járulékos tevékenységgel egészül ki (pénzváltás, útikönyvek és egyéb kiadványok értékesítése, BBP-biztosítások). ( Molnár G. 2008.)  

Utazásszervező (tour operator): az, aki saját szervezésű vagy egyedi megrendelés szerint összeállított utazást belföldre, illetőleg belföldről külföldre, utazási szerződés alapján, közvetlenül vagy közvetítő útján értékesít. Olyan nagykereskedő, aki saját kockázatára nagy mennyiségben vásárol be turisztikai szolgáltatásokat a különböző rész-szolgáltatóktól (szállítás, szállás, étkezés, programok), és ezeket csomagtúrába összevonva értékesíti közvetítők segítségével. Az utazásszervező rendszerint nagy, tőkeerős cég, amely jól képzett szakembergárdával rendelkezik, bevásárlásait alapos piackutató munka előzi meg, aminek során a legkedvezőbb ajánlatokat és a legjobb feltételeket igyekszik megszerezni a megcélzott piacon. A nagyobb vásárlási tételek miatt jelentős mértékű árengedményt tud kapni a szolgáltatóktól, így a piacon is versenyképes árakkal jelenhet meg. Az utakat az esetek többségében nem maga, a nagykereskedő értékesíti, hanem közvetítőket kapcsol be, akik az utazásokat jutalék ellenében árusítják.

Az utazási iroda megnevezést gyűjtőnévként is szoktuk használni az utazási vállalkozások tevékenységétől függetlenül. ( Molnár G. 2008.)

Voucher: az idegenforgalomban használt pénzhelyettesítő eszköz, amely előre megrendelt, meghatározott mennyiségű idegenforgalmi szolgáltatások igénybevételére jogosít fel. ( Molnár G. 2008.)


notifications_active

Hírlevél

Értesüljön a legfrissebb akciókról, iratkozzon fel hírlevelünkre!