Pakolási tippek utazáshoz

19

márc

Megvetted már a repülőjegyed, a szállás is lefoglalva, de fogalmad nincs hogyan is kezdj neki a bőrönd bepakolásához? Íme néhány hasznos tipp, amit ha követsz, elkerülheted hogy a legfontosabb dolgok sem maradjanak itthon melyekre utazás alatt feltétlen szükséged lesz!

  

1.       Ne kapkodj!

Néhány nappal indulás előtt érdemes egy listát készíteni arról, hogy mik azok a dolgok, amikre feltétlen szükséged lesz az utazás alatt! Lehetőleg indulás előtt pár nappal kezd is összeállítani, így marad időd egy nagymosásra is a ruhák előkészítéséhez. A listára olyan tárgyakat is vezess fel, amit csak utolsó nap tennél el a bőröndbe, például fogkefe és fogkrém, így biztosan nem fogod otthon felejteni őket. (elkészítettünk mi is egy listát.  itt  letöltheted)

2.       Válassz okosan

Indulás előtt pár nappal tájékozódj, hogy az adott légitársaságnak milyen irányelvei vannak a poggyász méretét illetően, így elkerülheted a pánik hangulatot, hogy nincs is mibe pakolnod, és nem kell indulás előtti este bőröndbeszerző körútra indulni, vagy kölcsönkérni az utolsó pillanatban.

3.       Mit hova?

Értékes tárgyakat, mint például készpénzt, személyes okmányokat, ékszereket semmiképp se tégy a feladandó poggyászba, ugyanis előfordulhat, hogy a reptéri rakodók kilophatják a bőröndből. Amennyiben biztos akarsz lenni abban, hogy biztos meglegyenek az okmányaid, esetleges lopás/ elhagyás esetén is, érdemes fénymásolatot készíteni róluk és egy másik táskába elhelyezni őket.

4.       Légy előrelátó!

Amennyiben repülővel utazol, és lesz feladandó bőröndöd is, érdemes előre gondolkodni, ha esetleges bőröndkésedelem jelentkezne. Érdemes tehát a kézi poggyászba az adott célország időjárási körülményeinek megfelelően váltás ruhát bekészíteni, fehérneműt, és egy két pólót, így elkerülhetőek a kellemetlen helyzetek.

5.       Csak ami szükséges!

Ne próbáld belegyömöszölni az egész ruhásszekrényt a bőröndbe! Tájékozódj előre a várható időjárásról, és lehetőség szerint e szerint tervezd el a napi szettedet. Mindig legyen nálad legalább egy meleg ruhadarab még akkor is ha egész hétre kánikulát jósolnak, Murphy J. Gyakran elfeledkezünk arról hogy a nyaralás alatt templomokat, szent helyet is megtekintünk majd, és nem készülünk ennek megfelelő ruházattal. A hölgyek lehetőleg vigyenek magukkal egy kendőt, amivel a vállukat takarják.

6.       Folyadékok

100 ml-nél nagyobb folyadékokat, krémeket nem vihetsz fel a repülőre, még akkor, sem ha pár ml-i az eltérés, ezt nagyon szigorúan veszik. Amennyiben csak kézipoggyászod van érdemes erre odafigyelni, a legtöbb drogériában már kapahatóak utazó méretű kozmetikai cikkek, vagy erre készült flakon szettek is, amit tovább is hasznosítani tudsz a későbbi utazásaid során.

7.       Súly

Próbáld ne teli pakolni a bőröndöd, hogy a hazafelé úton a szuveníreknek is legyen hely, amennyiben nem szeretnéd elkerülni, hogy a repülőtéren a plusz súlyért felárat fizetessenek veled, vigyél magaddal egy bőröndmérleget.

Súlyhatárok a Smartwings charter légitársaság szabályzata szerint 

-          személyenként egy db 1x23 kg-os feladott poggyász engedélyezett

-          személyenként egy db 1x8 kg-os kézi poggyász megengedett ( amelynek maximális mérete 56x45x25 cm)

-          személyenként egy db 1x3 kg-os személyes tárgy vihető fel maximum 40x30x15 mérethatárral.

 

Poggyászok összevonása nem megengedett!

Mit szabad és kell a repülőgépre, kézipoggyászba felvinni?

  • kis mennyiségű folyadékot (max. 100 ml-es tartályban)
  • szállítható egynél több üvegcse, amennyiben ez belefér egy átlátszó műanyagzacskóba
  • a műanyagzacskó űrtartalma nem haladhatja meg az 1 litert
  • minden utas csak egy darab ilyen műanyagzacskót szállíthat
  • a műanyagzacskó újrazárható kell, hogy legyen
  • a Bluesky Travel iroda ajánlja, hogy a kézipoggyászba mindenképpen tegyenek el váltóruhát, fürdőruhát és fogkefét, arra az esetre, ha ne adj isten elkeveredne a nagy csomag.
  • gyógyszereket, csak és kizárólag orvosi igazolással! Olyan gyógyszereket, ami az utasnál kell, hogy legyen minden pillanatban. (pl inzulin)
  • értékeket; minden, ami értéknek minősül. Ide tartozik a videokamera, mobiltelefon, laptop, fényképezőgép, iPad, pénztárca.
  • fontosabb iratokat: személyi igazolvány, lakcím kártya, biztosítási kötvény, autóbérlés esetén jogosítvány, szállás voucher, repülőjegy.

Mit nem szabad a repülőgépre felvinni (nagy poggyászba kerül)?

  • Általánosságban azokat a tárgyakat kell a nagy poggyászba pakolni, amelyekre nincsen szüksége az utasnak a repülés folyamán.
  • Az alábbi dolgokat semmiképpen sem szabad a kézipoggyászba tenni, hanem a nagy poggyászba kerül:
  • - szúró és vágóeszközök (kés,villa, bicska stb.)
  • - spray-k és dezodorok
  • - tűz gyújtására alkalmas eszközök (pl. gyufa)
  • - akkumulátort