Autóbérlés külföldön

20

márc

A nyaralás közeledtével mindannyian fontolóra vesszük az autóbérlés lehetőségét, ám sokan meg is torpanunk a számítógép előtt, mikor a foglalásra kerülne a sor, hiszen annyi meg annyi rémtörténet kering, hogy ki hogyan járt pórul a gépjármű bérlés során.

Éppen ezért szeretnénk felhívni a figyelmet néhány hasznos tanáccsal, amivel mindenképp tisztába kell lennünk, elkerülve ezzel a nem várt költségeket, kellemetlenségeket. 

Először is vegyük számításba hogy szükséges e vagy sem. Sok esetben egyértelmű hogy szükséges az autóbérlés, szigettúráknál, kalandosabb nyaralást kedvelőknél, ám akik az idejük nagy részét heverészéssel szeretnének tölteni, nem biztos, hogy megéri, éppen ezért nem árt tájékozódni az adott desztináció tömegközlekedési hálózatáról mennyire kiépített vagy sem. Fontos utánajárni annak is, hogy milyen KRESZ szabályok érvényesek a meglátogatni kívánt úti célon, jobb vagy baloldali közlekedés van érvényben.

Fontos tudni, hogy a kölcsönzők foglaláskor kérnek letétet, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos összeget zárolni fognak a kártyánkról, ennek nagysága akár 1000 € felett is lehet, és csak leadás után, sokszor hetekkel később old fel a bank. Tehát érdemes úgy kalkulálni, hogy kvázi ennyivel kevesebb pénz áll rendelkezésünkre a nyaralás alatt. Amennyiben nincs elegendő hitelkeretünk, el sem vihetjük az autót, így indulás előtt érdemes megemeltetni azt. Vannak olyan, főleg helyi kisebb kölcsönzők, ahol nem kérnek letétet, megkönnyítve ezzel a dolgunkat. 

Fontos tudni, még hogy a választott autó típusa soha nem garantált, csak a kategóriája, amit általában így jelölnek, pl. Opel Corsa or similar (Opel Corsa vagy hasonló). Van, hogy az igényelt kategóriánál magasabb szintű autót kapunk, például mert elfogyott a bérelt típus. Viszont figyeljünk oda, hogy ne alacsonyabb kategóriás gépkocsit adjanak!

Íme, néhány hasznos tanács a gördülékeny bérlés érdekében!

1.       Korhatár

Legtöbb helyen 21 éves kortól lehet autót bérelni, továbbá legalább 2 évesnek kell lennie a jogosítványnak. 25 év alatt és 70 év felett pótdíjat szoktak kérni, ami igen magas is lehet!

2.       Üzemanyag politika

Lehetőségek általában: teli-teli, üres-üres, teli-üres.
Ha van lehetőségünk, teli-teli opciót válasszuk. Ebben az esetben teletankolva kapjuk meg az autót és vissza vinni is tele tankkal kell. A repülőterek közelében jó eséllyel találunk direkt erre a célra épített benzinkutakat, tehát nem kell azon izgulni, hogy egy jó előre megtankolt autó kijelzőjén a csík biztosan a maximumot jelezze leadáskor. Ha úgy látjuk, hogy nem használunk el egy teli tankot, akkor a teli-üres opcióval rosszul járunk.

3.      Sérülések – autó átnézése

Mindenképp járjuk körbe átvétel előtt a járművet. A hibákat közösen jelöljük be az erre a célra biztosított lap ábráján, még az apróbbakat is. Általában nem szoktak ezzel visszaélni, de jobb az elővigyázatosság. Ellenőrizzük a gumiabroncsot, szélvédőt, üzemanyag szintet.

4.      Milyen biztosítást válasszunk?

Legtöbbször biztosítások esetében is van lehetőségünk több közül választani. Napi biztosítási díjat fizethetünk, nagyjából 5-20€ közötti összegért, cserébe nem kell önrészt fizetnünk a bérléskor. Amennyiben ezt elkerülnénk, egy szabad szemmel is látható összeget zárolnak a kártyánkon (akár 1000€, autó értékének függvényében!). Ennek hátulütőjét leginkább akkor érezzük, ha nem hitelkártyánk van. A zárolás feloldása általános esetben 21-30 nap, de eltarthat akár 60 napig is. Mindig ellenőrizzük, hogy a zárolást feloldották-e, néhány kisebb cégnél ezért külön könyörögni kell. A kettőt kombinálni is lehet, fizetünk egy alap biztosításért, és egy kisebb összeget zárolnak is. A legalapabb biztosítás, ami szinte minden bérléshez jár lopáskár és törés ellen vég.

Bankkártya

Minden esetben dombornyomott kártyával kell foglalnunk, és a kártya tulajdonosának kell lenni a sofőrnek is. (Természetesen lehetőség van extra sofőr hozzáadására is plusz pénzért).

 Felvétel

Legkényelmesebb nyilvánvalóan a repülőtéri felvétel, viszont a kényelemért a legtöbb esetben plusz díjat számolnak fel. Amennyiben lehetőségünk van, nézzük meg, hogy a szálláshoz közeli felvétellel spórolnánk-e a bérléssel.

  24 óra, egy nap

Az autót bérelni nem órára, hanem napra tudunk. A kölcsönzők azonban elnézőek, 1-2 óra késés miatt nem szokás plusz összeget számolni.


 Mikor foglaljunk?

Lehetőleg minél előbb, és lemondhatót. Érdemes kísérletezni, hiszen az árak sokat változhatnak, akár negatív irányba is. Ha időnk engedi 3-7 naponta nézzünk vissza az oldalra, és ha találunk kedvezőbbet, egyszerűen foglaljuk át az autót.


 Jogosítvány

Foglalás előtt nézzük meg, hogy kell-e a célországba nemzetközi vezetői engedély, illetve minimum milyen réginek kell lenni (általában két év) a jogosítványunknak ahhoz, hogy külföldön vezethessünk. Sajnos a magyar jogosítványon nincs egyetlen külföldi szó sem, ezért szokták kérni a nemzetközit. Az okmányirodában lehet beszerezni 5000 Ft körüli összegért, a kartonlap kiállításához két fényképen kívül az eredeti jogosítványra lesz szükségünk.


Extra költségek

A korábbi pontokban is már volt szó némelyikről. Miért számíthatnak fel extra költséget? Szinte mindenért. Repülőtéri felvétel, késői leadás/felvétel, korai leadás/felvétel, eszközök: GPS, gyerekülés, stb., túl idős, túl fiatal vezető, extra sofőr, üzemanyag felár (ha nem a szerződésben foglalt mennyiségű üzemanyaggal kerül vissza az autó, akkor a hiányzó mennyiséget kiszámlázzák egy egyszeri tankolási díjjal együtt.). Bizonyos esetekben csak meghatározott kilométert mehetünk az autóval, ha ezt túllépjük, fizetnünk kell.

Tisztázzunk néhány alapfogalmat!

Teljes körű védelem (full coverage): Ha szeretnénk elkerülni, hogy egy esetleges sérülés miatt akár az önrész teljes összegét is elveszítsük, érdemes igényelni teljes védelmet.

Ennek összege nem kevés, akár a napi bérlési díjat is elérheti, de így védve vagyunk bármilyen probléma, baleset ellen.

Plusz sofőr (additional driver): Ha nem csak mi vezetünk, van lehetőség hozzáadni további sofőröket. Alapesetben a foglalást végző személy a hivatalos sofőr.

KELLEMES UTAZÁST, JÓ AUTÓZÁST! J

 

 

notifications_active

Hírlevél

Értesüljön a legfrissebb akciókról, iratkozzon fel hírlevelünkre!