Kréta, az európai kultúra bölcsője

24

márc

Ki ne halott volna Krétától és a megannyi mitológiai történetről melyek a mai napig meghatározzák a görög történelmet és átjárják a görögök mindennapjait?

Amennyiben Ön is bepillantást szeretne nyerni erre a csodálatos szigetre, tartson velünk, hogy jobban megismerhesse azt!

Kréta Görögország legnagyobb és legdélebbi szigete, ezért is gyakran emlegetik Nagy szigetnek.

Fővárosa Heraklion, mely a minószi kultúra bölcséje, hiszen itt található Görögország leghíresebb palotája, a Knósszoszi palota. A görög mitológia szerint itt élt Minotaurusz, akit Thészeusz herceg győzött le, majd Ariadné fonalának segítségével jutott ki a labirintusból.

A Krétára utazók biztosan nem fognak unatkozni, hiszen számtalan lehetőséget nyújt a sziget, mind törtélelmi mind természeti kincsből egyaránt. A sziget méretéből adódóan sokakban megfogalmazódik a kérdés, hogy melyik szögletét vegyék célul, hiszen egy hét alatt bejárni szinte teljességgel lehetetlen. Egy biztos, autóbérlés mindenképpen javasolt, hogy eljuthassunk a legeldugottabb, és ember által érintetlen természeti csodákhoz, legszebb standokhoz, lagúnákhoz.

Ki utazzon Krétára, ki fogja jól érezni magát itt?

Aki szereti a szigeteket, és szívesen él a Kréta által adott megannyi természeti kincs felfedezésével.
Akinek minden vágya, hogy történelmi emlékek sorával ismerkedjen és találkozzon az európai civilizáció bölcsőjével.
Aki a nyaralás minden napjára tervezne programot és nem rest érte hosszú kilométereket sem utazni.
Aki átvenne a görög mentalitásból. Abból a lazaságból, és szabadságból, amiben itthon csak ritkán lehet részünk.
Aki oda van a görög gasztronómiáért, vagy ha eddig nem ismerte, mindenképpen szeretné kipróbálni.

Ki ne utazzon Krétára, ki nem fogja jól érezni magát itt?

Ne utazzon Krétára, aki csak a szálloda tengerpartján heverészne, hiszen Kréta ennél sokkal többet nyújt.
Aki a sziget minden szegletét egy hét alatt akarja megismerni. A nagy távolságok miatt ugyanis erre nincs esély, és csalódás erre a helyszínen rádöbbenni.
Aki fél a széltől. Krétán gyakoriak a nagy szelek, amik inkább segítenek a kánikula átvészelésében, mintsem zavarnák a nyaralást.
Aki képtelen lassítani és elfogadó lenni a görögök mentalitásával szemben. Ők nem fognak sietni, pláne nem aggódni a magyar által stresszesnek gondolt helyzeteken, így jobb hozzájuk alkalmazkodni. "

Időjárás

D vitamin kedvelők figyelem! Krétán a napsütéses napok száma évente 300! J

Krétán október végéig lehet a tengerben fürödni. A szigeten van mindenféle strand: homokos, kavicsos, rövid, hosszú, zsúfolt, elhagyatott. Ha van bérelt autó, akkor lehet csemegézni az igényeinknek legmegfelelőbb strandok között.


Kelet vagy Nyugat-Kréta?

A sziget keleti része fiatalosabb, zsúfoltabb arcát mutatja, a nyugati része pedig bájosabb, eldugottabb, inkább a nyüzsgést kerülő utasainknak ajánljuk.

Chania és környéke

A sziget legnyugatibb régiójának központja Chania. Természeti szépségekben itt sincsen hiány, hiszen itt húzódik a 2000 méter fölötti csúcsokkal rendelkező a krétai Fehér-hegység, melyet számtalan szurdok és völgy határol. A kirándulók egyik legkedveltebb célpontja is itt található, a mára már természetvédelmi területnek nyilvánított Szamária-szurdok. Amennyiben a barlangok szerelmesi vagyunk, a térségben több száz is fellelhető.

Chania nem csak a természetjárók között méltán népszerű, de a strandok szerelmesi is különleges élménnyel gazdagodhatnak, miután meglátogatták a méltán híres Elafonissi lagúnát, ami rózsaszínhomokos partjáról ismert. De ne feledkezzünk meg Balos lagúnájáról sem, amit a világ legszebb standjai között tartanak számon. 

Agia Marina és Platanias

Akinek Nyugat- Krétára esik a választása, azon belül is Agia Marina településre vagy Plataniasra, nem fog csalódni. Agia Marina Nyugat-Kréta második legnagyobb települése, Chaniatól mindössze 9 km-re található, szolgáltatások szempontjából rendkívül jól ellátott nyaraló település. Leginkább homokos partok a jellemzőek. Agia Marina inkább családoknak vagy középkorúnak való hely, mintsem bulizni vágyó fiataloknak.

Platanias Chania városától kb. 10 km-re található, szinte teljesen egybeépült Agia Marina településsel. Az egykori kis halászfalu mára közkedvelt célponttá nőtte ki magát a turisták körében, ahol szinte mindent megtalálnak az oda érkezők. A Chania környéki falvak közül Platanias a legjelentősebb, ami az éjszakai életet jellemzi, számos bár, kávézó és néhány diszkó is megtalálható. A település nevét az egykoron őshonos platánfákról kapta, amiből mára már kevesebb nő, de néhány idősebb példány fellelhető.

Nyugat-Kréta és Chania környéki standok

1.      Agia Marina strand – tengerpartja teljesen kiépített, hosszan húzódó , kifejezetten lassan mélyülő vize közkedvelt a családosok körében

2.      Balos Beach – közepesen kiépített, lélegzetelállító látvány a fehér homok és a rózsaszín koralltöredékkel borított föveny és kristálytiszta víz jellemzi, nyári hónapokban kissé zsúfolt lehet. Természetvédelmi övezet, számos védett madárfaj fészkelő helye, valamint a Caretta-Caretta teknősök is a környéken rakják le tojásaik, így fokozottan figyeljünk oda a környezetre!

3.      Elafonissi Beach/ Lagúna- a lagúna legmélyebb pontján is csupán 1 méter mély a víz , a föveny rózsaszín színe az apróra morzsolt korall és kagylótöredékek eredménye, melynek intenzitása évszaktól és hullámzástól is eltérő lehet.

4.      Platanias stand- fövényét jobbára szükrés-barnás aprókavics borítja, melyeket helyenként homokos partszakaszok szakítanak meg, a víz közepesen gyorsan mélyül

Látnivalók

1.      Fehér-hegység – Kréta legnagyobb kiterjedésű egysége, kettészabja Nyugat és Dél Krétát.

2.      Agia Triada kolostor- a velencei idők egyik legjelentősebb kolostora a környéken

3.      Aradenai- szurdok – a Fehér-hegységben húzódik

4.      Arkadi kolostor- a krétai történelem legfontosabb kolostora, múltjának köszönhetően világszerte a hősiesség és bátorság jelképe

5.      Kournas- tó- Kréta egyetlen édesvizű tava a Fehér-hegység lábánál

6.      Krétai Botanikus Park – Chaniatól 18 km-re, 20 hektáron terül el

7.      Preveli Kolostor

8.      Santorini kirándulás

9.      Szamária szurdok- 16 km-es hosszával Európa leghosszabb szurdokvölgye, Kréta leglátogatottabb természeti látnivalója 

  

Étkezés

A sziget lakosai előszeretettel fogyasztják a kecske és a bárányhúst, amit rendszerint lassú tűzön, grillezve készítenek. A tengeri halakat is szintén grillezve, enyhén fűszerezve fogyasztják, így ha betérünk, egy görög tavernába semmiképp sem hagyjuk ki ezeket a fogásokat, amit a helyiek is előszeretettel fogyasztanak. Krétáról általánosságban elmondható, hogy csínján bánnak a fűszerekkel, és kevésbé erős az intenzitásuk, mint más görög területeken, persze ez tájegységenként változhat.

Az olíva minden ételben előkerül, a legkedveltebb hozzávaló, nem beszélve egészségmegőrzés céljából is kiváló. Az uborka és a paradicsom a saláták állandó szereplőjeként szolgál.

A sajtkészítés évezredes hagyományoknak örvend, a legismertebb mind közül a feta, ami kecsketejből készül, de ott van például a myzithra mely a fetánál kissé krémesebb szintén fehér sajt.

Desszertnek általában joghurtot vagy gyümölcsöt fogyasztanak, egy pohár vörösbor vagy kupica raki kíséretében.

Ha Krétán járunk, ne feledjük, az étkezéseket is a helyi normák szerint időzítsük, hogy minél több helyivel találkozhassunk az éttermekben, tavernákban. Az ebédet 14:-15:00 körül időzítsük, étterembe pedig amennyiben vacsorázni szeretnénk, érdemes 20:00 óra után asztalt foglalni. 

 


MINDEN UTASUNKNAK KELLEMES KRÉTAI IDŐTÖLTÉST KÍVÁNUNK! J

notifications_active

Hírlevél

Értesüljön a legfrissebb akciókról, iratkozzon fel hírlevelünkre!