Zakynthos, a jón paradicsom

20

okt

Általános információk: Zakynthos, a jón paradicsom A legdélibb fekvésű jón sziget évek óta közismert a magyar utazók körében: délen és keleten homokos strandok nyúlnak el hosszan, a nyugati oldal fő attrakciója a Navagio-öböl a homokba süllyedt csempészhajó ronccsal. A természet kedvelői fellelhetik az itt fészkelő cserepes teknősöket (a homokba rakott tojásokból augusztusban kelnek ki a kis utódok), illetve a Kék-barlangokban rejtőző mediterrán fókákat is. A környék felfedezésére számtalan lehetőség nyílik, legyen szó történelemről, építészetről vagy természeti szépségekről. A gyönyörű Zakynthos város kanyargós, szűk utcácskáival, tágas, fenséges tereivel vár. Az ajándéküzletek helyi specialitásokat is árulnak: sajtokat, olívaolajat, nugátot és helyi mézet, szárított fűszereket és mutatós kerámiákat. Számtalan szórakozóhely várja a táncos lábú utasokat is, ahol meggyőződhetnek arról, hogy miért hívják Zakynthos-t a görög Ibizának… 

Strandok és öblök: A sziget kitűnő választás azoknak, akik a víz szerelmesei. Strandjai a sziget igen különböző arcait mutatják: a keleti oldal meredeken szakad a tengerbe, itt a víz igen mély és nyáron is hideg, a keleti oldalon pedig homokos és aprókavicsos partszakaszok váltják egymást. A déli öböl, Laganas pedig egyenesen Görögország leghosszabb egybefüggő homokos partja, ez 9 km-t jelent. Zakynthos legismertebb partszakasza a Navagio, ahol a homokba süllyedt csempészhajó fekszik félig az oldalára dőlve. A története a 80-as évek elejéig nyúlik vissza, amikor a parti őrség üldözőbe vette a cigarettával megrakott csempészhajót. A viharban a hajó eltűnt, ám mint utólag kiderült, megszökni nem tudott üldözői elől, hanem kisodródott a partra és megfeneklett. Az öbölbe csak a tenger felől lehet bejutni, mivel a környező sziklafal csaknem függőleges. Szinte nincs olyan falinaptár vagy képeslapárus, ahol ne tűnne szembe a Navagio türkiz öble és a hófehér part szegélye. A másik, leginkább közismert partszakasz a Gerakas, délen a Laganas-i öböl keleti oldalának csücskénél Aranyhomokos strandján kívül a teknősök fészkei teszik ismertté. A tengernek ez a szakasza is természetvédelmi terület. A legalább 20 éves nőstény teknősök május végén, június elején úsznak ide vissza, ahol ők maguk is kikeltek és a meleg homokba rakják le tojásaikat. Egy fészek 100-120 tojást rejt, amiből kb. 55 nap múlva bújnak elő a kicsik. Első útjuk a vízhez visz, ekkor alakul ki tájékozódó képességük és az ösztön, hogy ivaréretten ugyanide térjenek vissza fészket rakni, ezért nem szabad őket felvenni vagy terelgetni. Mára nagyon lecsökkent a populáció száma, mert a ragadozó madarak, hajómotorok, a környezetszennyezés miatt csak ezerből egy példány éri meg az ivarérett kort.

Zakynthos keleti oldalán egymást érik a jobbnál jobb strandok: Banana Beach, Porto Zoro, Ionio Beach, Porto Roma. Mindegyikük homokos és kiépített, a főútról könnyen megközelíthetők. Zakynthos várostól északra is felfedezhetünk olyan strandolási lehetőségeket, amelyek csendesebb, privát hangulatú öblökbe csábítanak. Tsilivi, Psarou Beach, Alykanas és Alykes öbleit, homokos partjait és Xigia aprókavicsos strandját érdemes felkeresni. Az utóbbi strand gyógyhatását a tengerfenék kénes forrása biztosítja. Alykanas-nál sólepárló működött a közelmúltig: itt egy sekély kiépített medencébe engedték a tenger vizét és a víz elpárolgását követően a sóréteget összegyűjtötték. 

Egészségügyi szolgáltatást és orvosi ellátást utasbiztosítással vagy készpénzes fizetéssel lehetséges igénybe venni. 

Ha egészségügyi problémák lépnek fel, és orvosi segítségre van szükség, akkor a biztosítót mielőbb tájékoztatni kell, mert csak a jelzett ellátás költségeit fedezik. A legközelebbi orvosi rendelőt célszerű felkeresni (Zakynthos-on az üdülőhelyeken orvosi ügyelet, elsősegélyhelyek, rendelők találhatók). Amennyiben az odajutás nem megoldható, az orvosi ügyelet külön kérésre a szálláshoz kiszállhat (indokolt esetben). Az orvosi ellátás megkezdése előtt tisztázni kell, hogy utasbiztosításunkat elfogadja-e. Ha igen, akkor az ellátás teljes költségét közvetlenül a biztosító fogja fizetni az orvos számlája ellenében. A minket érintő költség a helyszínen a patikában kiváltott gyógyszer, amelynek számláját a hazatérést követően benyújthatjuk a biztosítónak. Az életmentő beavatkozások ingyenesek, minden más térítésköteles. Fehér alapon kék vagy zöld kereszttel jelzett gyógyszertárak találhatók az üdülőhelyek főútján, ezek nyitva tartása az üzletekével megegyező, sziesztára bezárnak. 24 órás patika a fővárosban áll rendelkezésre. Új, jól felszerelt kórház Zakynthos várostól kb. 10 percnyire, Gaitani településen található. Orvosi ellátást a Zante Medical Care biztosít a telepített idegenvezető segítségével: szükség esetén a rendelőbe szállítják vagy a helyszínen ellátják a betegeket. 

Orvosi segítségnyújtáshoz segítséget nyújtanak telepített idegenvezetőink és partnerirodáink. 

Gasztronómia: Zakynthos lakói köztudottan rajonganak az olajért, a fokhagymáért és a borért, így receptjeik többsége is ezeken az alapanyagokon nyugszik. A háziasszonyok egyik legjobb receptje az ún. Sartsa, amelyben borjúhús, fokhagyma, olaj, paradicsom, oregánó és ladotiri, azaz olajos sajt van. A helyiek különösen kedvelik a Stifádót, amely borjúból készült pörkölt, friss paradicsommal, fokhagymával és babérlevéllel. Ugyancsak kedvelt a Jemistó kotópoulo (töltött csirke), ami sütőben és serpenyőben ikészíthető, valamint a fokhagymás-paradicsomos padlizsán, a Skordostoumpi. Ezeken az ételeken kívül más zakynthosi specialitások is léteznek. Ezek egyike a híres ladotíri, vagyis a pikáns sajt, ami juhtejből készül, és olivaolajjal teli cserépbödönben tárolják. Húsvétkor a helyiek a híres Hoiromérit készítik, amely egyfajta sóban pácolt sertéshús, amelyet a napon érlelnek, és amely a sertés zsíros részéből készül, borssal, babérlevéllel és fokhagymával fűszerezve. A szigeten híresen jó kenyereket sütnek. A legtöbb pékségben árulnak a hagyományos fajtákon kívül falusi kenyeret (horiátiko psomi), amelynek sötét színe van, és teljes kiőrlésű búzából készül. A böjt ideje alatt, illetve Augusztus 15-én készítik az ún. Eftázimót, amelynek receptje és elkészítése is különleges. Fő alkotóeleme ugyanis a csicseriborsó, amely lényegében a kenyér kovászát képezi. Zakynthoson többféle különleges édességet is készítenek, melyeket leginkább az ünnepeken, vásárokban, illetve speciális delikátesz üzletekben találhatunk meg. A Pastéli már az ókor óta létezik, szezámmagból, cukorból és mézből készítik. A Mandoláto szintén jellegzetes jón szigeti specialitás, tojásfehérjéből, pirított mandulából, mézből és cukorból készül. A Fitúrát szintén csak Zakynthoson találjuk meg. Egy búzadarából és vízből készült massza, amelyet hűtőben lefagyasztanak, darabokra vágnak, kisütik olajban, és végül meghintik fahéjjal és cukorral. A Mándoles valójában cukrozott mandula.