Gyorsan elkészíthető görög fogások- amit a gyerekek is imádni fognak

07

ápr

A gazdag görög konyha gyors és könnyen elkészíthető receptjei, nem csak a mediterrán ízek kedvelőinek, receptek, amit a gyerekek is imádni fognak!

GÖRÖG ŐSZIBARACKLEVES


HOZZÁVALÓK

·         1 db őszibarack konzerv

·         2 ek cukor

·         1 csapott ek étkezési keményítő

·         6 dl zsíros tej

·         2 dl tejszín

·         1 dl frissen facsart narancslé

·         1-2 ek citromlé

·         1 mk vaníliakivonat

·         2 db barackos joghurt

 

ELKÉSZÍTÉS

·         A barackkonzerv levét a cukorral és a keményítővel csomómentesre keverjük, és kis lángon besűrítjük.

·         Hozzáadjuk a felszeletelt barackot, a tejet, a tejszínt, a narancslevet, a citromlevet és a vaníliakivonatot. Folyamatos keverés mellett összefőzzük, majd levesszük a tűzről és lehűtjük. Tálalás előtt belekeverjük a barackos joghurtot.

SPENÓTOS HÁROMSZÖGEK (SPANAKOPITA)


HOZZÁVALÓK

·         1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó)

·         10 dkg spenót

·         20 dkg  túró

·         1 db tojás

·         10 dkg krémsajt

·         1 fej vöröshagyma

·         1 gerezd fokhagyma

·        

·         bors

·         szezámmag díszítésnek


ELKÉSZÍTÉS

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a friss spenótot, pároljuk pár percig, amíg össze nem esik.

Ezután krémesre keverjük a túróval, krémsajttal, tojással, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Fogunk egy rétestészta lapot, megkenjük vékonyan olvasztott vajjal, majd ráteszünk még egy lapot, azt is vajazzuk és végül még egy réteslap kerül rá (tehát összesen 3 lap). Az utolsót már nem kell vajazni.

Négy egyenlő csíkra vágjuk a tésztát, az egyik végükre teszünk egy evőkanál tölteléket és feltekerjük. A feltekert háromszögeink tetejét vajazzuk és megszórhatjuk szezámmaggal.180 fokos előmelegített sütőben 20 percet sütjük vagy amíg szép barna nem lesz a teteje.


Pastitsio – a görög rakott tészta


HOZZÁVALÓK

    ·         4 személyre

    ·         25 dkg makaróni tészta

    ·        

    ·         1 evőkanál olívaolaj

    ·         2 kisebb fej vöröshagyma

    ·         2 gerezd fokhagyma

    ·         75 dkg sertés-marha darált hús

    ·         só, őrölt fekete bors

    ·         1 teáskanál fűszerpaprika

    ·         1 késhegynyi őrölt fahéj 

    ·         2-3 tk oregano

    ·         25 dkg aprított paradicsom (konzerv)

    ·         1 dl száraz vörösbor (elhagyható)

    ·         1 kis csokor petrezselyemzöld (szárított is lehet

    ·         5 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez

    ·         4 evőkanál liszt

    ·         5 dl langyos tej

    ·         reszelt szerecsendió

    ·         10+10 dkg tetszőleges félkemény sajt (pl. gruyere)


    ELKÉSZÍTÉS

    -A makarónit lobogó, enyhén sós vízben  fogkeményre főzzük. Mikor elkészült, leszűrjük.

    -Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, finomra vágott vörös- és fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rátesszük a darált húst, és erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, fahéjjal és az oregano lecsipkedett leveleivel. Hozzáöntjük az aprított paradicsomot és a bort, majd lassú tűzön sűrű raguvá főzzük. Végül belekeverjük a finomra aprított petrezselymet.
    -Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, habverővel simára keverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, sóval, kevés borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Hozzászórunk 10 dkg reszelt sajtot, és folyamatos keverés mellett sűrű besamelmártássá főzzük.
    -Egy nagy méretű sütőtálat vékonyan kikenünk vajjal. A kifőtt tészta 3/4-ét összekeverjük 4 evőkanálnyi besamellel, és a sütőtálba simítjuk. Ráhalmozzuk a húsos ragut, erre kerül a maradék tészta és a többi besamel. Tetejét megszórjuk a másik 10 dkg-nyi reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt összesütjük.


    Bugatsa


    HOZZÁVALÓK

    A tésztához

    ·         1 csomag leveles tészta

    A krémhez

    ·         1 l tej

    ·         1 bögre cukor (2 dl-es)

    ·         1 bögre búzadara

    ·         4 ek vaj (jó minőségű)

    ·         1 db vanília (kikapart belseje, vagy 1 zacskó vaníliás cukor)

    A tálaláshoz

    ·         5 dkg porcukor

    ·         2 ek fahéj

    A tepsi kikenéséhez

    1 ek vaj

    ELKÉSZÍTÉS

    Feltesszük a tejet a cukorral főni, mikor felforrt, állandó keverés mellett beleszórjuk a búzadarát, besűrítjük.

    Ha kész a krém, félrehúzzuk, beletesszük a vaníliát meg a vajat, kicsit hűlni hagyjuk.

    Bekapcsoljuk a sütőt.

    Amíg előmelegszik a sütő, a tepsi alját egy kis vajjal megkenjük, a leveles tészta felét alulra fektetjük.

    Rásimítjuk a krémet, majd a másik tésztalappal befedjük, mehet a sütőbe.

    A sütőből kiszedve, porcukorral és fahéjjal megszórva, langyosan kínáljuk.

     sütési hőfok: 200°C

     sütési mód: alul-felül sütés

    tepsi mérete: 30x20x5 cm


    notifications_active

    Hírlevél

    Értesüljön a legfrissebb akciókról, iratkozzon fel hírlevelünkre!