Kategóriák
Címkék
Gyorsan elkészíthető görög fogások- amit a gyerekek is imádni fognak
07
áprA gazdag görög konyha gyors és könnyen elkészíthető receptjei, nem csak a mediterrán ízek kedvelőinek, receptek, amit a gyerekek is imádni fognak!
GÖRÖG ŐSZIBARACKLEVES
HOZZÁVALÓK
·
1 db őszibarack konzerv
·
2 ek cukor
·
1 csapott ek étkezési keményítő
·
6 dl zsíros tej
·
2 dl tejszín
·
1 dl frissen facsart narancslé
·
1-2 ek citromlé
·
1 mk vaníliakivonat
·
2 db barackos joghurt
ELKÉSZÍTÉS
·
A barackkonzerv levét a cukorral és a
keményítővel csomómentesre keverjük, és kis lángon besűrítjük.
· Hozzáadjuk a felszeletelt barackot, a tejet, a tejszínt, a narancslevet, a citromlevet és a vaníliakivonatot. Folyamatos keverés mellett összefőzzük, majd levesszük a tűzről és lehűtjük. Tálalás előtt belekeverjük a barackos joghurtot.
SPENÓTOS HÁROMSZÖGEK (SPANAKOPITA)
HOZZÁVALÓK
·
1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is
jó)
·
10 dkg spenót
·
20 dkg
túró
·
1 db tojás
·
10 dkg krémsajt
·
1 fej vöröshagyma
·
1 gerezd fokhagyma
·
só
·
bors
· szezámmag díszítésnek
ELKÉSZÍTÉS
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olajon
megdinszteljük, majd rádobjuk a friss spenótot, pároljuk pár percig, amíg össze
nem esik.
Ezután krémesre keverjük a túróval, krémsajttal, tojással,
sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Fogunk egy rétestészta lapot, megkenjük vékonyan olvasztott
vajjal, majd ráteszünk még egy lapot, azt is vajazzuk és végül még egy réteslap
kerül rá (tehát összesen 3 lap). Az utolsót már nem kell vajazni.
Négy egyenlő csíkra vágjuk a tésztát, az egyik végükre teszünk egy evőkanál tölteléket és feltekerjük. A feltekert háromszögeink tetejét vajazzuk és megszórhatjuk szezámmaggal.180 fokos előmelegített sütőben 20 percet sütjük vagy amíg szép barna nem lesz a teteje.
Pastitsio
– a görög rakott tészta
HOZZÁVALÓK
·
4 személyre
·
25 dkg makaróni tészta
·
só
·
1 evőkanál olívaolaj
·
2 kisebb fej vöröshagyma
·
2 gerezd fokhagyma
·
75 dkg sertés-marha darált hús
·
só, őrölt fekete bors
·
1 teáskanál fűszerpaprika
· 1 késhegynyi őrölt fahéj
·
2-3 tk oregano
·
25 dkg aprított paradicsom (konzerv)
·
1 dl száraz vörösbor (elhagyható)
·
1 kis csokor petrezselyemzöld (szárított is
lehet
·
5 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
·
4 evőkanál liszt
·
5 dl langyos tej
·
reszelt szerecsendió
·
10+10 dkg tetszőleges félkemény sajt (pl. gruyere)
ELKÉSZÍTÉS
-A makarónit lobogó,
enyhén sós vízben fogkeményre főzzük.
Mikor elkészült, leszűrjük.
-Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, finomra
vágott vörös- és fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rátesszük a darált húst, és
erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük. Fűszerezzük sóval, borssal,
fűszerpaprikával, fahéjjal és az oregano lecsipkedett leveleivel. Hozzáöntjük
az aprított paradicsomot és a bort, majd lassú tűzön sűrű raguvá főzzük. Végül
belekeverjük a finomra aprított petrezselymet.
-Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, habverővel
simára keverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, sóval, kevés borssal és
reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Hozzászórunk 10 dkg reszelt sajtot, és
folyamatos keverés mellett sűrű besamelmártássá főzzük.
-Egy nagy méretű sütőtálat vékonyan kikenünk vajjal. A kifőtt tészta 3/4-ét
összekeverjük 4 evőkanálnyi besamellel, és a sütőtálba simítjuk. Ráhalmozzuk a
húsos ragut, erre kerül a maradék tészta és a többi besamel. Tetejét megszórjuk
a másik 10 dkg-nyi reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc
alatt összesütjük.
Bugatsa
HOZZÁVALÓK
A tésztához
·
1 csomag leveles tészta
A krémhez
·
1 l tej
·
1 bögre cukor (2 dl-es)
·
1 bögre búzadara
·
4 ek vaj (jó minőségű)
· 1 db vanília (kikapart belseje, vagy 1 zacskó vaníliás cukor)
A tálaláshoz
·
5 dkg porcukor
·
2 ek fahéj
A tepsi
kikenéséhez
1 ek vaj
ELKÉSZÍTÉS
Feltesszük a
tejet a cukorral főni, mikor felforrt, állandó keverés mellett beleszórjuk a
búzadarát, besűrítjük.
Ha kész a
krém, félrehúzzuk, beletesszük a vaníliát meg a vajat, kicsit hűlni hagyjuk.
Bekapcsoljuk
a sütőt.
Amíg
előmelegszik a sütő, a tepsi alját egy kis vajjal megkenjük, a leveles tészta
felét alulra fektetjük.
Rásimítjuk a
krémet, majd a másik tésztalappal befedjük, mehet a sütőbe.
A sütőből kiszedve, porcukorral és fahéjjal megszórva, langyosan kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x20x5 cm