Korfu, a smaragd sziget

27

nov

Korfu, a smaragd sziget

Általános információk: Korfu, a smaragd sziget Korfu a legészakabbra fekvő jón sziget. A tenger felé lejtő domboldalak zöldje, a víz türkiz és smaragd árnyalatai szemet gyönyörködtető kontrasztot alkotnak a házak hagyományos korfui színeivel, a bézs és bordó falakkal. A sziget történelme jelen van a mindennapokban: angol hódítók építette járda nélküli utak, Korfu óvárosának olaszos építészete, a Liston francia árkádsora különleges hangulatot ad a városnak. Élményteli nyaralást ígér a Calypso Star nevű üvegfenekű hajó, a paleokastritsai kolostor,Paxos és Antipaxos szigetecskék, a szebbnél szebb strandok, Sidari csodás tengerpartján fürödhetünk, és átúszhatjuk a „Szerelmesek csatornáját” is. Korfui specialitás a koum-quat likőr,,a pastitsio, sofrito, bourdetto, és a görög ínyencségek: a házi olívaolaj és bor, Metaxa, Ouzo, halva, baklava, gyros sem maradhatnak ki a kipróbálandók listájából. 

A cserépdobálós húsvét: A Húsvét a legfontosabb vallási ünnep a görögök számára. A pogány időkben ilyenkor ünnepelték a természet újjászületését, az élet örömét. A hívők negyven napig böjtölnek, lemondanak húsról, sajtról, tojásról. A húsvét előtti nagyhéten az emberek visszahúzódóbbak, nem járnak szórakozni, minden nap részt vesznek szentmisén, ahol végigjárják Krisztus kálváriáját, otthon pedig takarítással, sütéssel-főzéssel készülnek. Nagyhét szerdáján a templomi gyertyaállványokat homok helyett liszttel szórják be, amiből az asszonyok az istentisztelet után kenyeret sütnek és megszenteltetik. Nagycsütörtökön tojásfestés és hosszú estébe nyúló szentmise vár a hívőkre. Pénteken teljesedik ki a mély gyász és sötét kendőkkel takarják le az ikonokat. Krisztus szimbolikus sírját virágokkal borítják be. 
Hrisztosz aneszti: Szombaton látványos körmenet indul a város védőszentje, Szent Szpiridon koporsójával. 11 óra tájban pedig egy jellegzetes korfui esemény következik, melynek eredete a velencei uralom idejére tehető minden ablakból kidobálják a fölösleges cserepeket, edényeket. Péntek éjfélkor egy pap bejelenti Krisztus feltámadását (Hrisztosz aneszti) és 
felkapcsolják a fényeket. Ehhez a papi gyertyáról átemelve, a hívők meggyújtják saját gyertyáikat és elindulnak a fénnyel haza. Felzúgnak a harangok, tűzijáték kezdődik, majd hazamenve otthon elfogyasztják a húsvéti vacsorát. Elmaradhatatlan étel a bárány és a “magiricát”, ami egy hagyományos húsvéti étel, leveshez hasonló, a bárány belsőségéből, beleiből főzik, újhagymával, salátával, rizzsel, tojással sűrítve. 
Közlekedés a szigeten: Korfu városból indulnak a helyi járatos (kék) és a távolsági (zöld) buszok. A kék buszok végállomása a városban a Sanrocco tér. Itt meg lehet vásárolni a jegyet előre, vagy a buszvezetőnél megváltani (így valamivel drágább). A menetrend a végállomásokon ki van függesztve, ebből kiderül, hogy még csúcsszezonban sem járnak sűrűen (1-1,5 óránként) és csak napközben vehetők igénybe, általában az utolsó járatok 22 óra előtt indulnak el. Ezt követően taxizni tudunk, amelynek tarifáit ajánlatos előre tisztázni. 
A zöld (távolsági) buszok végállomása az Új Erőd lábánál található, innen indulnak a buszok Sidariba, Acharaviba, Kassiopiba, illetve dél felé Kavos-ba, Lefkimmibe, Messongiba, és a nyugati oldal falvai felé. Szintén innen utazhatunk át Athénba és Thesszalonikibe is autóbusszal. 
A buszok megállóit Korfu város irányába jelzik táblák vagy fedett várók, az ellenkező irányba az út túlsó oldalán, a megállókkal szemben tudunk felszállni.

A felszállási szándékot intéssel jelezzük! 
Lefkimmiből naponta többször, Korfu város Új kikötőjéből csúcsszezonban óránként indulnak kompok a szárazföldre. Kirándulóhajókkal átjuthatunk a görög szárazföld több pontjára is (Sivota, Parga), és Paxos-Antipaxos szigetekre. Bővebb tájékoztatást a képviselőktől kaphat. Bérelt járművel csak akkor lehet a szigetet elhagyni, ha azt a szerződés tartalmazza és biztosítás-felárat kell rá fizetni! 
A legnépszerűbb közlekedési eszköz a szigeten a bérelt autó és a robogó. Mindkettő bérelhető magyar B kategóriájú jogosítvánnyal, az 50 cm3-nél nagyobb űrtartalmú robogókhoz és motorokhoz A kategóriás motoros jogosítvány szükséges! A magyar szabályozáshoz hasonlóan autóknál a biztonsági öv és a motoroknál a bukósisak viselése kötelező! A bérleti szerződés aláírása előtt meg kell győződni arról, hogy tartalmaz-e a bérlés díja biztosítást, illetve mekkora az önrész. A szerződés rögzíti az átadáskori üzemanyag szintet, ennek megfelelően kell visszaszolgáltatni. A benzinkutak csak nappal vannak nyitva, hétvégén csak a magánkézben működtetett töltőállomások működnek, és néhány kútnál lehetséges előre fizetés (papírpénzes) után tölteni. Sok kölcsönző bérbe ad kerékpárt is. 

Alkoholfogyasztás: egy üveg sörnek vagy egy pohár bornak megfelelő alkoholszint engedélyezett. 

Egészségügyi szolgáltatást és orvosi ellátást utasbiztosítással vagy készpénzes fizetéssel lehetséges igénybe venni. 
Ha egészségügyi problémák lépnek fel, és orvosi segítségre van szükség, akkor a biztosítót mielőbb tájékoztatni kell, mert csak a jelzett ellátás költségeit fedezik. A legközelebbi orvosi rendelőt célszerű felkeresni (ez Korfu esetében Benitses-ben és Moraitikán lehetséges). Amennyiben az odajutás nem megoldható, az orvosi ügyelet külön kérésre a szálláshoz kiszállhat (indokolt esetben). Az orvosi ellátás megkezdése előtt tisztázni kell, hogy utasbiztosításunkat elfogadja-e. Ha igen, akkor az ellátás teljes költségét közvetlenül a biztosító fogja fizetni az orvos számlája ellenében. A minket érintő költség a helyszínen a patikában kiváltott gyógyszer, amelynek számláját a hazatérést követően benyújthatjuk a biztosítónak. Gyógyszertárak találhatók Peramában, Benitses-ben és Moraitikán is. Kórház a fővárostól északra, Kondokali településen található. Az életmentő beavatkozások ingyenesek, minden más térítésköteles. 
Orvosi segítségnyújtáshoz információt adnak telepített idegenvezetőink és partnerirodáink. 

Látnivalók a szigeten: A sziget déli részén érdemes meglátogatni a homokdűnékkel körülölelt Korission-tavat, és az Andinioti-lagúnát, amelyek környékén ritka növény- és madárfajok is megfigyelhetők. A sziget közepén fekvő Ropa-völgy a golfosok paradicsoma, a Korfu városától 9 km-re, Gastouri mellett található Achillion – palotát Erzsébet magyar királyné számára építették a 19. században. Szintén ezen a környéken található Európa egyik legnagyobb vízi vidámparkja, az Aquapark, ahol több mint 40 különböző csúszda, élménymedence és vízi attrakció várja a kikapcsolódni vágyókat. Észak felé haladva a túrázóknak a Pantokrátor-hegy igazi kihívást jelent , a keleti partvidéken fekvő főváros (Kerkyra), sikátorokkal átszőtt óvárosában a rengeteg műemlék és múzeum mellett a Régi Erőd és a kikötő, a Paleopolis városrészben pedig egy római fürdő romjai és az Artemisz-szentély a legkedveltebb látnivaló. 
Egyéb kihagyhatatlan látnivalók: Lakones kilátója, Lefkimmi Szent Teodor temploma, a Kavos-ban található Mária-kolostor, Benitses római múltjára emlékeztető ókori vízvezeték és mozaikpadlós fürdő, illetve Moraitika és Messongi falvacskák őskori leleteikről híresek. A sziget északnyugati részén található a vízisportok kedvelőinek kedvenc városa, Sidari, amelytől nem messze található a „Szerelmesek csatornája”. A tengerbe nyúló természetes átjáróról szóló legenda szerint valaha egy szerelmespár vált kővé a tengerben, és ezek a sziklák láthatók még napjainkban is a parton. Roda Régészeti Múzeuma római kincseket rejt, Angelokastro vára pedig egy 160 m magas szikla tetején állva őrködik a tenger felett. 

Korfu város: dél felől megközelítve azonnal szembetűnik a Garitsa-öbölben emelkedő Régi Erőd, mely ma többek közt a Zeneművészeti Főiskolának ad otthont. Az erőd bejárata előtt elhaladva bal oldalunkon látható a Spianada, amely a helyiek és a turisták kedvelt találkozóhelye, hangulatos teraszos kávézókkal. A tér északi sarkánál áll a Szent Mihály-Szent György palota, mely a királyi család nyári rezidenciája volt egykoron, most a Levéltár található itt, illetve az Ázsiai Művészetek Múzeuma, ahol távol-keleti szobrok, festmények és faragások vannak kiállítva. Ez Európában egyedülálló gyűjtemény. "A "Lisztón" Görögország egyik legszebb sétánya, amelyet 1807-1814 periódusában építettek a franciák, Lesseps mérnök tervei alapján és a híres Párizsi "Rue de Rivoli" mintájára. Nevét onnan kapta, hogy a görög arisztokrácia virágzásának idején csak az arisztokraták sétálhattak itt akik a listán (lisztá) voltak. A legjobb időszak a sétához az alkony, vagy a kora esti órák, amikor a sétány menti régi lámpások meggyúlnak, romantikát és meleg hangulatot varázsolva a sétálók szívébe. A tengerparti sétányon továbbhaladva megtalálhatjuk a Bizánci Múzeumot, ahol vallástörténeti relikviákat tekinthetünk meg, illetve a Solomos emlékmúzeumot, itt élt Dionysios Solomos költő, akinek megzenésített költeménye a görög himnusz. A sétány a kikötőig visz minket, ahonnan jól látható az Új Erőd, ma itt található a haditengerészet helyi központja. Az óvárosban érdemes felkeresni a Bankjegymúzeumot, a sziget védőszentjének, Szent Spiridon templomát, ahol a szent ezüst szarkofágját is őrzik, a városházát, ami korábban színházként működött. Az Új Kikötő területén számtalan gyönyörű yacht horgonyzik, és itt kötnek ki a Földközi-tengeren közlekedő többszintes cruise-hajók. 
Korfu legjobb strandjai 
Korfu csodálatos görög sziget a Jón-tengeren, a "Smaragd sziget" strandjai rengeteg turistát vonzanak kora tavasztól késő őszig. Találunk itt hosszú homokos, sekély vizű strandokat; aprókavicsos partokat; sziklás, kristálytiszta vizű öblöket. A sziget éghajlata mediterrán; hosszú, meleg nyár jellemzi, de mégsem olyan elviselhetetlenül forró, mint például Athén környékén. A nyári szezon május közepétől október közepéig tart. 
Agios Georgios north: 40 km-re ÉNY-ra Korfu várostól fekszik, igazi családoknak való strand (kékzászlós) nyugalmas, de megtalálható itt minden, amire szükségünk van. A tengerpart homokos, a víz lassan mélyül, biztonságos gyerekeknek is. Számos vízi sportot ki lehet itt próbálni, pl. paragliding, snorkeling, jetski. Lehet napernyőt is bérelni, de lehet hozni a sajátunkat is. 


Agios Spiridon: Kedvelt strand a helyiek körében is, nyugalmas, lassan mélyülő, türkizkék vizű part apró lagúnákkal. Szintén homokos a strand. 
Myrtiotissa: Korfu nyugati partján fekszik, Pelekas közelében. Egy kicsit hosszabb sétával juthatunk el erre a szép strandra, ami homokos, de hatalmas sziklák veszik körül. Nem kiépített, inkább házaspároknak és fiataloknak ajánlott tengerpart (nudisták körében is kedvelt). Az autónkat egy közeli parkolóban hagyhatjuk 2 euró parkolási díj fejében. A strandhoz vezető út meredek. A víz lassan mélyül itt is és kristálytiszta. 

Roda - Acharavi: Roda strandja homokos és apróköves, lassan mélyül; Roda kis kikötője mellett fekszik, számos taverna található a part közelében. Acharavi strand tulajdonképpen összeépült Rodával, 8km hosszú családbarát partszakasz. A tenger lassan mélyül, szélvédett, gyerekeknek is biztonságos itt fürödni. Különböző vízi sportokat ki lehet itt próbálni: jetski, vízisí, szörf, paragliding de vízibiciklizhetünk is. 
Sidari - Canal d'Amour: Sidari Korfu várostól 40km-re északra található. Az üdülőhely három lassan mélyülő, homokos stranddal büszkélkedhet, ezek közül a legismertebb a híres Canal d'Amour (szerelmesek csatornája). A legenda szerint az a szerelmespár, aki átússza ezt a csatornát, örökre együtt maradnak. 
Paleokastritsa: A sziget egyik legfestőibb tája, a település 5 öböl partjára épült, amelyek közül 2 szív alakú. A strandok homokosak, de keskenyek és a víz gyorsan mélyül, ezért hidegebb, mint máshol. Sziklás szakaszainak köszönhetően a búvárok ideális célpontja. 

Issos Beach: A klasszikus homokos part képviselője: hosszan elnyúló, aranyhomokos part, lassan mélyülő, áttetsző tenger és homokdűnék, illetve egy nagyon hangulatos beach-bár várják a strandolókat. Lehetséges szörf, illetve kite bérlése. 
Santa Barbara: Ahogy a hegyek lába a tengerhez közelít, egy széles sávban homokos strand csábít minket. A part mentén több étterem és kávézó kínál felfrissülést a napozás közben, illetve mini-market is található a közelben. 

Agios Georgios south: A déli oldal egyik legjobb strandja, amelyet az utóbbi időben kezdenek felfedezni a turisták. Kellemes tagolt partvonala végig homokos, és a település főutcáján egymást követik az éttermek, kávézók és tavernák. 

Ipsos: A fővárostól északra található, apró kavicsos stranddal rendelkező település. Igen jól kiépült, a szokásos bérelhető napágyakon és napernyőkön kívül találunk itt zuhanyt, öltözőkabint is. Pálmákkal szegélyezett parti útjának túloldalán a vendéglátóhelyek széles skálája áll rendelkezésre. 

Glyfada: A nyugati oldal legszebb strandja: hosszú, széles homokos part, hullámzó tenger és zöldellő hegyek teljes harmóniája zuhannyal, öltözőkabinnal, vízimentő-toronnyal, és hűsítőt kínáló kávézókkal a parton. 

Aqualand: Íme a főkomplexum. Itt 10 különféle attrakció vár mindenkit, aki szeretné jól érezni magát. A jobb szélen rögtön a „Crazy River„ vagyis az őrült folyó okoz nekünk sok meglepetést, amennyiben beadjuk a derekunkat és kipróbáljuk. A komplexum nagy kedvence a „Black Hole„ vagyis a fekete lyuk névre hallgat. A csúszda egy teljesen zárt és fekete csőből készült, és belül természetesen koromsötét van. Igazi nagy kaland vár a kipróbálóira! Következő állomásunk a „Multi Hill„ amely a kis dombok oldalán szánkózás élményét nyújtja, 5 egymás melletti nyitott csúszdán. Nagyon kellemes élmény! Csak erős gyomrúaknak ajánljuk a Double Twister„ összecsavart csöveit. A park alkotói a legkisebbekre is gondoltak, több vízi játszóház várja a gyermekeket, külön a legkisebbeket és külön a nagyobbakat. A leghíresebb talán a Kalóz Kaland, amely felejthetetlen élményt nyújt. Aqualandba mindenképpen érdemes ellátogatni, hiszen felejthetetlen napot tölthetünk itt el! 
Étkezés, szórakozás és árak 
Vendéglőkben (tavernákban) 4-,5.50 euróért lehet enni tartalmas, jó nagy adag görög salátát. Egy marhahúsos főétel 8-10 eurót kóstál. Koum Quat (vagy Koum Kouat)- a korfuiak nagyon büszkék erre a szigeten előállított likőrre. Ha a likőrüzemben teszünk látogatást, nem feltétlenül érdemes ott vásárolni. Kóstolgassuk végig a különböző itókákat és vegyük meg a szupermarketben olcsóbban azt, ami a legjobban ízlett. A szigeten a tradicionális tavernákban többnyire felesleges étlapot keresni. Sok helyen az italok kiszolgálását követően a séf beinvitálja a vendégeket a 
konyhába, és megmutatja a fazekakban, hogy mik az aznapra megfőzött étkek. A turistának nem kell megijedni az ételválasztás ezen direkt formája miatt, mert azért ez még is egy sajátos élmény. Érdeke, hogy a vendégnek megfeleljen mind az étel íze, mind az árfekvése. Ajánlunk néhány szuper tavernát: Perithiában a Harry's taverna, és a Spiros étterem, Almirosban a Georges taverna, Boukariban egy pompás halétterem, a Boukari beach, Marathiasban a Village nevű taverna, Kassiopiban a Trilogia étterem, Agios Spyridonas-ban az Ammus étterem &kávézó, Sidariban a Jeni's Mediterranean Moments Cafe, Achavari-ban a Faros, Korfu városban az Avli. 
Egyéb hasznos tanácsok 
Időeltolódás: ha megérkezünk Korfura, egy órával kell előrébb állítani az óráinkat. Az üzletek többnyire délig, 12.30-ig vannak nyitva, aztán jön a szieszta és délután 4-kor az újra kinyitás. 
Tiszteletbeli konzulunk: Frideriki Kassiotis Címe: 49100 Corfu, 199 Ethnikis Paleokastritsas Road Telefon: 00 30 266-10-486-00 Fax: 266-104-8602 E-mail: vw-audi@otenet.gr 


notifications_active

Hírlevél

Értesüljön a legfrissebb akciókról, iratkozzon fel hírlevelünkre!